Canonical belooft al jaren 'convergentie' van smartphones, tablets en pc's. Apparaten moeten in de visie van de Ubuntu-producent naadloos op elkaar aansluiten, zodat gebruikers van hun smartphone direct hun pc maken en vice versa. Ubuntu Touch had deze feature moeten brengen, maar dat bleek in eerste instantie niet mogelijk.

Microsoft eet kaas van brood

Ondertussen demonstreerde Microsoft vorige week op ontwikkelaarscongres Build 'Continuum for Phones', dat precies doet wat Canonical al jaren belooft. Ieder apparaat met een HDMI-poort wordt een scherm voor de telefoon en de software schakelt dan over naar een desktopinterface. Ook worden de responsive apps dan bijgeschaald naar een desktopversie.

Continuum is een feature van nieuwe Windows Phones en hoewel Windows 10 deze zomer uitkomt, volgen de smartphones pas later. Canonicals Mark Shuttleworth laat weten (filmpje) dat dit jaar de Ubuntu-convergentie ook verschijnt. Volgens Shuttleworth geniet hij van de race om de desktop-smartphone-convergentie, "maar ik wil ook graag winnen".

Canonical raakt achterop

Microsoft lijkt inmiddels voorop te lopen in de race. Bovendien zijn de plannen van de Windows-maker een stuk concreter: er is een demonstratie geweest van de werkende software en nog dit jaar verschijnen toestellen die het desktop-smartphone-systeem bevatten. Het is nog afwachten hoe het in de praktijk werkt, maar de ontwikkeling ziet er hoopgevend uit.

Aan de andere kant is er Canonical, dat maar niet wil opschieten met zijn Ubuntu-toestellen. Voor 170 euro koop je inmiddels deze, maar meer dan dat is er vooralsnog ook niet. De beloofde Meizu-telefoon is er ook niet en we weten hoe het is afgelopen met de high-end Edge. (De naam die inmiddels ook wordt gebruikt door Samsung en Microsoft.)