De Windows 7 usb/dvd Download Tool maakt een bootable flash drive van een gedownload disk image (.iso-bestand) van Windows 7. De software is te bestellen via de online winkel van Microsoft.

De gedownloade .iso file wordt gekopieerd naar een usb-stick, maar dit kan natuurlijk ook naar een dvd. Om Windows 7 te installeren, hoeft de stick alleen maar in de netbook gestoken te worden en het bestand setup.exe worden opgestart, belooft Microsoft.

BIOS aanpassen

Deze manier van installeren omzeilt het gebrek aan een ingebouwde cd- of dvd-drive in een netbook. Gebruikers hebben wel een usb-drive van 4 gigabyte nodig om de software te installeren. Daarnaast moet de netbook .NET Framework 2.0 of hoger draaien. Ook zijn er adminrechten vereist.

Verder moet het BIOS van de netbook worden ingesteld om de usb-stick als eerste bootdrive te zien. Microsoft verwijst naar de handleiding van de computer om het BIOS goed in te stellen. Dat kan per merk en model verschillen. Het bedrijf waarschuwt wel dat gebruikers die zich onzeker voelden over het aanpassen van het BIOS zich het best kunnen wenden tot de dichtsbijzijnde techgeek.