Minister Verhagen besloot afgelopen dinsdag naar aanleiding van de motie Braakhuis om in te Telecomwet netneutraliteit te verankeren. Daardoor kunnen telco’s als KPN en Vodafone niet zonder meer bepaalde internetdiensten blokkeren, afknijpen of voor de doorgifte extra geld vragen. De telecommers zijn juist op zoek naar andere inkomsten omdat het bel- en sms-verkeer steeds verder afneemt en willen het gebruik van applicaties als Skype en WhatsApp op de mobiele telefoon financieel belasten.

De telecombedrijven denken daarbij aan het aanbieden van in prijs verschillende abonnementen, waarbij naarmate het abonnement duurder is, er gebruik kan worden gemaakt van meer applicaties en meer bandbreedte. Maar daar steekt minister Verhagen en met hem de Tweede Kamer een stokje voor.

'Geen goed idee'

En dat vindt ICT~Office geen goed idee. In een standpuntverklaring op de eigen website wordt, zonder naar het besluit van Verhagen of de motie van Bruno Braakhuis (GroenLinks) wordt verwezen, zegt de belangenbehartiger van de Nederlandse ict-industrie dat het oorspronkelijke idee van het Kabinet, transparantie bij de telecombedrijven over het wel of niet afknijpen of blokkeren van diensten, juist prima was.

“ICT~Office vindt dat de wens voor een blijvend vrij en open internet op een juiste manier wordt ingevuld door transparantie voor consumenten te waarborgen”, schrijft de organisatie, dat verder verwijst naar de Digitale Agenda die op 17 mei is gepresenteerd. Daar staat de eis tot transparantie in opgenomen. “Mede door deze transparantie kunnen consumenten een geïnformeerde keuze maken en wordt de innovatie en dynamiek van het internet gestimuleerd.”

Inperken van marktvrijheid

De organisatie waarschuwt nu voor de effecten van het plan om 'differentiatie in tarieven en abonnementsvormen te verbieden voor bepaalde internetdiensten'. “Het inperken van de marktvrijheid van de aanbieders kan een verminderde keuzevrijheid van de consument tot gevolg hebben.” Ook kan het een rem zetten op het gebruik van nieuwe technologie, vindt ICT~Office.

De belangenorganisatie heeft het standpunt al eerder ingebracht in het kader van de aanpassing van de Telecomwet naar aanleiding van Europese richtlijnen, maar wordt nu geconfronteerd met nieuwe standpunten in de Tweede Kamer. De behandeling van de aanpassing van de Telecomwet staat op de agenda, maar wordt steeds uitgesteld. Daardoor is nu zelfs de deadline van de Europese Commissie niet gehaald. De EC heeft alle lidstaten verplicht de nieuwe richtlijnen uiterlijk 25 mei in lokale wetgeving te verankeren. Dat is slechts vier landen gelukt. Na behandeling in de Tweede Kamer moet het wetsvoorstel ook nog door de Eerste Kamer.