Na 74 dagen zijn er circa 135.000 exemplaren van de Nexus One verkocht, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Flurry. Stukken minder dan andere vooraf gehypete smartphones. Apple verkocht in de eerste 74 dagen van de iPhone (2G) 1 miljoen toestellen, terwijl de Motorola Droid 1,05 miljoen maal over de toonbank ging. Flurry baseert verkoopschattingen op analysesoftware die het koppelt aan mobiele apps.

Dat Google de telefoons op dit moment alleen simlockvrij via de eigen webwinkel verkoopt is natuurlijk een van de oorzaken van de slakkenstart. De iPhone en de Droid werden en worden in talloze online en offline winkels verkocht. Bovendien is er vele malen meer reclame gemaakt voor de Droid en de iPhone.

Google tevreden

Google is tevreden met de verkoop van de Nexus One, laat het aan persbureau Reuters weten. Ook de ontvangst door klanten stemt tot tevredenheid, aldus het bedrijf. In de eerste weken klaagden veel kopers over de slechte ontvangst van het toestel en de nauwelijks bereikbare klantenservice.

Tot nu toe was de Nexus One alleen nog maar geschikt voor 3G op gsm-netwerken, zoals die van T-Mobile in de VS. Wie zijn Nexus One bij AT&T wilde gebruiken kon alleen maar een langzame variant van mobiel internet (EDGE) gebruiken, omdat AT&T andere frequenties voor 3G gebruikt. Dinsdag maakte Google bekend dat er voor AT&T aangepaste Nexus One-telefoons verkocht gaan worden.

Uitstel verkoop in Europa?

Ook laat Google weten dat de Nexus One nu in Canada bezorgd wordt. Bij de presentatie van de Nexus One meldde Google dat Vodafone het toestel in Europa gaat aanbieden, zonder een datum te noemen. In Groot-Brittanni├ź zou het toestel begin april uitkomen, maar het gerucht gaat dat de release wordt uitgesteld.

De Nederlandse webwinkel Belsimpel importeert al simlockvrije Nexus One-telefoons en biedt ze aan in combinatie met een Vodafone-abonnement,

Merknaam

De naam Nexus One ligt ondertussen ook onder vuur. Het United States Patent and Trademark Office heeft de registratie van de merknaam Nexus One door Google afgewezen. Er zou teveel verwarring ontstaan met de fabrikant Integra Telecom, dat ook de naam Nexus gebruikt.

Ook uit een andere hoek werden de merknamen Nexus One en Android betwist. Google zou de rechten schenden van Philip K. Dick, de science-fiction schrijver van het boek waarop de film Blade Runner is gebaseerd, vinden de erfgenamen van de auteur.