BBX was de merknaam van het nieuwe platform voor BlackBerry-tablets én -smartphones. Maar Research in Motion (RIM) verandert die naam nu in BlackBerry 10. "De naam BlackBerry 10 weerspiegelt de betekenis van van het nieuwe platform en zal een hefboomeffect hebben op de wereldwijde kracht van het BlackBerry-merk, terwijl het ook perfect in lijn ligt met RIM's andere merken", zegt het bedrijf in een persverklaring.

Bestaat al jaren

Het veranderen van de merknaam volgt op een uitspraak van de rechter die afgelopen dinsdag heeft bepaald dat RIM de naam BBX niet meer mag gebruiken. Het bedrijf Basis International claimt het recht te hebben op die merknaam en heeft een tijdelijk gebruiksverbod aangevraagd bij de rechtbank.

Dat bedrijf gebruikt al jaren de naam BBx, onder andere voor een softwarepakket met daarin een database management systeem en software voor systeemadministratie. De programma's zijn gemaakt met programmeertaal Business Basic (BB).

'Geen verwarring'

Binnen een week nadat RIM zijn plannen voor het eigen BBX bekend had gemaakt dreigde Basis International met een rechtszaak. Destijds argumenteerde RIM dat er geen verwarring kon optreden omdat de bedrijven in verschillende markten zaken doen.

De rechtbank is het daar niet mee eens. Die oordeelt dat beide bedrijven met hun software wel degelijk mikken op dezelfde soort klanten. RIM weigerde verder commentaar op de zaak omdat het bedrijf in de regel niet reageert op lopende rechtszaken.