Chipfabrikant Intel bijt zich vast in de mobiele markt met een nieuwe serie Atom-processors. Deze energiezuinige x86-SoC’s moeten een aantrekkelijk alternatief zijn voor producenten van mobiele apparaten die nu vaak chipsets met een ARM-architectuur gebruiken.

Smartphones en tablets

De Silvermont-architectuur is volgens de chipfabrikant drie keer sneller dan de huidige Atom-chips. Intel probeert daarmee fabrikanten van ARM-SoC's als Qualcomm en Nvidia naar de kroon te steken. X86-SoC’s als Medfield en Clover Trail zijn in een aantal mobiele apparaten verschenen, voornamelijk tablets met Windows. Maar ook enkele Android-smartphones draaien op Clover Trail.

De Bay Trail is een quadcorechip die is bedoeld voor tablets, maar zal naar verwachting ook in instaplaptops en pc’s in dit marktsegment verschijnen. Intel’s Merrifield is ook gebaseerd op de Silvermont-architectuur en deze chip moet later dit jaar verschijnen. Dit is de opvolger van Medfield en is bedoeld voor smartphones.

Nieuwe serverchips

Intels Atom-chips voor de servermarkt dragen de naam Avoton. Deze 64 bit SoC is energiezuinig en moet voorkomen dat ARM-fabrikanten de lucratieve servermarkt van Intel afsnoepen, zoals de Opteron-lijn van concurrent AMD die daarmee het datacenter probeert te veroveren. De Rangeley-lijn van Intel richt zich ten slotte op netwerken, met chipsets voor routers, switches en appliances.