De nieuwe gelbatterij is daarmee niet alleen veiliger, maar ook goedkoper om te produceren. Professor Ian Ward, onderzoeker aan de universiteit van Leeds, zegt dat zijn doorbraak betekent dat de batterij lang meegaat, tot 20 procent goedkoper zal zijn en niet oververhit kan raken.

Gel in plaats van vloeistof

Het geheim van de batterij is een dun stukje flexibele gel, dat bestaat uit een mix van rubberachtig polymeer en vloeibaar elektrolyt. Het belangrijkste verschil is dat de elektrolyt niet meer vloeibaar is, omdat het in de gel is verwerkt. De batterij is hierdoor veiliger en vriendelijker voor het milieu.

Geladen gel is op zich niet nieuw, want in 2008 presenteerde universiteit van Lissabon inonengel. De toepassing van deze gel in batterijen leek echter nog ver weg, vanwege de complexe techniek en de hoge kosten die achter het proces schuil zouden gaan.

Klein, dun en flexibel

De verwerking van gel zorgt ervoor dat elektroden gescheiden wegen afleggen. Bij andere batterijen is hiervoor een poreus polymeer laagje film en elektrolyte vloeistof nodig. Deze productiewijze zorgt ervoor dat batterijen groot moeten zijn om veel, of voor een langere periode, energie te kunnen geven.

De logge verschijningsvorm van de 'oude' batterij vereist een groot design van veel elektrische apparaten als laptops, smartphones en tablets. De gelbatterij kan in elke gewenste vorm worden gemaakt en is bovendien veel kleiner, waardoor de verwachting is dat bijvoorbeeld mobiele apparaten compacter worden.