Groot was de verbazing in mei toen Microsoft tijdens een presentatie van de nieuwe Surface Pro wonderlijk stil bleef over de verwachte Surface mini. Die toch echt -dat wist elke analist zeker- zou worden getoond. Niets van dat alles. Dat bracht speculatie met zich mee, waarvan het gerucht dat de naam van de Surface wordt veranderd naar Lumia de laatste in de rij is.

Maar DigiTimes heeft nu uit de toeleveranciersketen van Microsoft het antwoord: het ligt aan de grotere iPhones en het verzet vanuit de partners die eigen kleinere tablets uitgeven.

iPhones zijn een bedreiging

De Surface mini wordt naar verluidt 7'5 tot 8 inch groot, terwijl Apple zijn nieuwe iPhones naar verluidt op de formaten 4'7 tot 5'5 inch wil uitbrengen. Microsoft denkt volgens DigiTimes dat dat een regelrechte bedreiging is voor zijn minitablet. Daarnaast zouden de specs van de Surface mini te weinig onderscheidend zijn vergeleken met andere tablets op de markt. Daardoor zou Microsoft in een prijzenoorlog terecht komen waarin tablets van partners minder dan 100 dollar kosten, suggereert de vakwebsite uit Taiwan.

Volgens DigiTimes, dat zich beroept op de aloude niet bij nader genoemde bronnen in de toeleveringsindustrie, heeft Microsoft zijn partners in Zuidoost-Azië netjes bedankt en betaald voor alle moeite die ze in de ontwikkeling van de tablet hebben gestoken. Ook voor de al gereed staande productiemachines is een vergoeding betaald.