De eerste Nokia-toestellen op Android zijn een feit. De door Microsoft overgenomen mobieltjesmaker verrast -ondanks geruchten vooraf- vriend en vijand met de keuze voor het open source besturingssysteem van Google, de geduchte concurrent van Microsoft. De Nokia X, X+ en XL draaien een fork van het OS van Google, maar dat wordt op gepaste wijze verhuld.

Het besturingssysteem is gebouwd op het Android Open Source Project (AOSP), wat een Android-basis levert zonder Google-diensten. Alleen Nokia- en Microsofts (cloud)diensten worden dan ook aan de gebruiker getoond. Google Play is nergens te vinden, waarmee de implementatie lijkt op de manier waarop Amazon gebruik maakt van Android voor zijn Kindle Fire. De interface doet niet geheel verrassend het meest denken aan Windows Phone.

Android komt eigenlijk in twee smaken: de Google-variant en de open source-versie. Als je de open source-versie gebruikt zonder Google-diensten, heb je forse resources nodig om alternatieven aan te bieden, legt Computerworld.nl uit.

Experiment

Met de low-end toestellen experimenteert Nokia voor het eerst met Android. Zo wil het in de grote groeimarkten zoveel mogelijk nieuwe gebruikers laten proeven van diensten zoals Here Maps, Skype en OneDrive die tegenwoordig allemaal onder één paraplu vallen. Deze apps en meer worden aangeboden in Nokia's nieuwe (Android-) Store. Ook populaire third-party app stores worden geïntegreerd, zoals Yandex in Rusland en 1Mobile in China.

Alle drie nieuwe Nokia's zijn gericht op opkomende markten en kosten met hun bescheiden specs rond of minder dan de 100 euro. Er zijn twee 4 inch-toestellen, de X en X+, en het wat duurdere en grotere 5 inch-model, de XL. Nokia start de verkoop in het tweede kwartaal, waarbij er eerst gericht wordt op Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Mogelijk is snel daarna ook West-Europa aan de beurt.