De beide chipleveranciers komen nog dit jaar met snelle dualcore chips voor smartphones. De meeste smartphones zijn nu in staat 720p video af te spelen en hebben meestal een processor met een kloksnelheid van 1GHz. De nieuwe chips moeten het openen en updaten van meerdere websites tegelijk versnellen. Ook zouden achtergrondprocessen kunnen draaien zonder het browsen te vertragen.

Kernen aan en uit

Om te zorgen dat de dualcore-chips geen grote aanslag plegen op de batterij, kunnen de twee kernen los van elkaar aan en uitgeschakeld worden. Dat wordt gedaan afhankelijk van de taak waarvoor ze worden gebruikt. Daarnaast kunnen de twee cores een lagere kloksnelheid hebben dan huidige 1 GHz-chips doordat ze de werklast onderling verdelen.

De chip van Texas Instruments is gebaseerd op Arm’s Cortex-A9 en zal na de jaarwisseling in smartphones opduiken. Qualcomm denk nog voor het einde van het jaar met zijn dualcore processor te komen.

Nieuwe Atom van Intel

Inmiddels werkt Intel hard aan zijn Medfield-processorplatform voor smartphones. Dat platform herbergt de opvolger van de huidige Atom-processor, codenaam Penwell. Die chip zal snelheden kennen van 1,80 en 1,90 GHz. Verdere details zijn niet over bekend, ook niet over het aantal kernen.

Details over Medfield zijn uitgelekt nadatIntel een pagina over het platform op zijn website had gezet. Die webpagina is er later weer afgehaald, maar nog wel terug te vinden in de cache van Google. Het nieuwe Atom-platform komt na de jaarwisseling op de markt.

Wapen tegen Arm

Medfield moet Intel eindelijk een doorbraak geven in de markt voor smartphones, iets dat met voorloper Moorestown niet is gelukt. Met het kleinere formaat transistorlijnen (32 nanometer) op de processor denkt Intel dat de nieuwe Atom-variant wel toepasbaar is in mainstream smartphones. In de huidige markt heeft de Engelse rivaal Arm vrijwel de gehele markt in handen.

Opmerkelijk is dat in het document van Intel wordt gesproken over slechts één besturingssysteem dat de nieuwe chip moet ondersteunen: MeeGo. Dat is de samenvoeging van Intels mobiele Linux-variant Moblin en tegenhanger Maemo van partner Nokia. Android (van Google) en Windows Phone 7 (van Microsoft) worden niet genoemd. Laatstgenoemde komt later dit jaar uit en is dan overigens alleen beschikbaar voor smartphones gebaseerd op Arm-processors.