De startup is opgericht door Dr. Jörg Wurzer, onderzoeker met meer dan 20 jaar ervaring met onder andere user experience, R&D, machine learning, kunstmatige intelligentie en product management. Deze smartphone wordt gebouwd met een focus op privacy en draait op een aangepaste versie van het Android Open Source Project. Deze versie van Android bevat geen Google-onderdelen, maar kan wel overweg met de meeste Android-apps. Deze kunnen worden geïnstalleerd via een anonieme app store. Daarnaast heeft het besturingssysteem ook een ingebouwde VPN-dienst aan boord.

Naast Volla OS kan deze smartphone ook overweg met Ubuntu Touch, waardoor dit mobiele besturingssysteem toch nog kan voortbestaan op smartphones. De afgelopen tijd zijn er meer toestellen aangekondigd die overweg kunnen met Canonical’s OS zoals de F(x)tec Pro 1 en de PinePhone.

Wurzer heeft een crowdfunding campagne opgezet en hoopt daarmee 350.000 euro op te halen. Gebruikers die 298 euro investeren krijgen een early bird-exemplaar. Het toestel gaat uiteindelijk 359 euro kosten en moet in oktober 2020 uitkomen.