Het Finse bedrijf Jolla heeft maandag aangekondigd dat zijn nieuwe Sailfish mobiele besturingssysteem zowel hardware- als app-compatibel zal zijn met Android. Dat betekent dat fabrikanten het platform met weinig moeite naar bestaande apparaten kunnen overzetten. Ook wordt het mogelijk smartphones met beide besturingssystemen uit te rusten.

Succesvolle proef

Naast comptabiliteit met bestaande Android-devices, kunnen ook apps voor Android op Sailfish gaan draaien. Op dit moment zijn populaire Android-applicaties als WhatsApp, Instragram en Spotify al met succes op Sailfish getest, meldt de fabrikant. CEO Tomi Pienimäki is optimistisch over de kansen die deze ontwikkeling zal bieden: “We zijn ervan overtuigd dat dit een interessante optie is voor grote telecomaanbieders in Europa en Azië. We zijn naar aanleiding van deze doorbraak in gesprek met verschillende grote Aziatische fabrikanten.”

Een onbekend aantal Sailfish-telefoons konden vorige week via een voorverkoopactie voor 399 dollar worden aangeschaft. Inmiddels zijn deze telefoons uitverkocht. Later deze week kunnen klanten zich via de website van Jolla inschrijven op een tweede batch smartphones die van de band rolt. Het betreft een toestel met dual-core processor, 16GB geheugen en een 4,5 inch scherm.

Nokia-fork

Sailfish OS is het overblijfsel van het ooit veelbelovende Linux-gebaseerde Meego, waaraan Intel en Nokia werkten. Na de overstap van Nokia op Windows Phone, nam Jolla de code over en werd het project Sailfish OS gedoopt. Het bedrijf werd in 2011 door voormalige directeuren en medewerkers van Nokia opgericht. Bij de fabrikant werken nu zo’n 150 medewerkers aan de ontwikkeling van het zeer jonge besturingssysteem.