De gevestigde spelers krijgen minder frequenties meldt het ministerie van Economische Zaken met de publicatie van het reglement voor de aankomende frequentieveiling. En om te zorgen dat er echt ruimte is voor drie nieuwkomers op de mobiele markt beperken de veilingregels Vodafone, KPN en T-Mobile in de hoeveelheid spectrum die ze kunnen verwerven.

KPN kan maximaal een blok van 20 MHz bemachtigen, Vodafone krijgt maximaal 25 MHz. T-Mobile moet het doen met maximaal 10 MHz. De nieuwkomers kunnen elk maximaal een spectrum van 40 MHz kopen.

Overigens geldt die beperking voor twee jaar. Daarna mogen KPN, Vodafone en T-Mobile desgewenst vergunningen gaan opkopen op de 'frequentiemarkt'.

Eerlijke klokveiling

De veiling zal plaatsvinden via internet. Het betreft een combinatorische klokveiling. Dit is vergelijkbaar met een aloude klokveiling van de bloemenveiling waarbij verschillende pakketten tegelijk worden geveild terwijl de prijs met vaste stapjes omhoog gaat. Dit voorkomt volgens EZ dat de winnaar uiteindelijk veel te veel betaalt om een vergunning binnen te slepen. De licenties zijn technologieneutraal, de kopers kunnen het naar eigen inzicht inzetten voor bijvoorbeeld WiMax of LTE.

Eerder wilde EZ nog veel minder beperkingen opleggen voor de bestaande operators. De voorwaarden van de veiling zijn door de tijd heen steeds verder aangescherpt ten faveure van nieuwkomers. In eerste instantie was er sprake van blokken van maximaal 80 MHz. Dat werd vervolgens gehalveerd tot 40 MHz.

Meermaals uitstel

Maar ook dat was voor potentiële toetreders niet voldoende en zij zagen zich gesteund door een motie van PvdA-lid Martijn van Dam die door de Kamer werd aangenomen. Doordat de regels weer op de schop moesten werd de veiling het afgelopen voorjaar andermaal uitgesteld.

Overigens handhaaft EZ de zienswijze dat de kabelbedrijven UPC en Ziggo ook nieuwkomers zijn, omdat ze geen eigen spectrum in bezit hebben. Ook Worldmax, dat al een licentie in de 3,5 GHz-band bezit, valt onder de definitie nieuwkomer.

Na veel uitstel zijn nu eindelijk de definitieve regels in de Staatcourant gepubliceerd. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich tot 10 januari inschrijven. In december zal er een proefveiling worden gehouden om te testen of alles goed gaat. De eigenlijke veiling staat gepland in het eerste kwartaal van 2010. De exacte datum is nog niet vastgesteld.