Want hoewel beide bedrijven zichzelf traditioneel hullen in stilzwijgen, zijn het altijd weer de heren van iFixit die het bewijs leveren. Uit de gebruikelijke teardown blijkt dat naast de vernieuwde coprocessor M8, die de input van de versnellingsmeter, gyroscoop en kompas verwerkt, opnieuw een belangrijke chip van de iPhone van Nederlandse bodem komt.

Het gaat om de NXP 65V10, oftewel de langverwachte NFC-module van de nieuwste iPhone. Die wordt verrassend genoeg aangevuld met een chip van de Oostenrijkse fabrikant AMS, de AS3923 Boosted NFC Tag, volgens NFCworld.com voor het doen van betalingen in ultrakleine form factors zoals SIM en microSD.

Vorig jaar onthulde Chipworks nog dat de M7-coprocessor van de iPhone 5S wordt geproduceerd door de voormalige Philips-divisie, die met de 'Kathedraal' in Nijmegen één van de grootste chipfabrieken van Europa bezit.

Nederland domineert NFC-chipmarkt

Chipmaker NXP domineert de NFC-chipmarkt voor zo'n 60 procent, maar heeft met Broadcom (circa 30 procent) een geduchte concurrent. Apple kiest desondanks opnieuw voor een samenwerking met de chipmaker uit Nijmegen. Volgens iFixit bevat de NFC-module waarschijnlijk ook de tweede generatie NFC-controller van NXP.

Beide NXP-chips zitten achterop het logic board: Klik voor groot Wil je gehele teardown (met z'n humoristische beschrijvingen) bekijken, klik dan hieronder: iPhone 6 Teardown Lees verder: iPhone 6 en Apple Watch laten kassa NXP rinkelen