Flipboard

Deze (op andere platformen) populaire app is door de fabrikant verwijderd uit de app store van Microsoft. Gebruikers die de app nog op hun smartphone hebben staan kunnen deze voorlopig nog wel gebruiken, maar naar ondersteuning kunnen gebruikers fluiten.

"Het platform wordt niet langer ondersteund en we denken niet dat dit in de nabije toekomst nog gaat gebeuren," liet een community manager van Flipboard weten. De ontwikkelaar heeft verder geen reden gegeven waarom de app niet langer wordt ontwikkeld, maar we gaan ervanuit dat het te maken heeft met het kleine aantal gebruikers op het platform.

Gebruikers wordt aangeraden te switchen naar een ander mobiel ecosysteem, er is namelijk geen webversie beschikbaar waardoor gebruikers de app op geen enkele andere manier kunnen gebruiken.

Banken

Verschillende banken wereldwijd hebben de ondersteuning voor Microsoft's mobiele platform de rug toegekeerd. In Amerika was Wells Fargo een van de laatste banken die de Windows Mobile-app de nek omdraait. In Nederland hebben ABN-AMRO, SNS en ASN de ondersteuning gestopt. Gebruikers wordt aangeraden gebruik te maken van de mobiele webversie.

De SNS en ASN-app kunnen nog worden gebruikt tot oktober dit jaar.

LIFX

Slimme Wifi-licht-eigenaren met een Windows 10 Phone toestel zullen ook op zoek moeten gaan naar een andere oplossing. De fabrikant heeft afgelopen zomer aangegeven de stekker eruit te trekken. Overigens geldt dit ook voor de pc-, Hololens- en Surface Hub-versies. Al deze apps staan nu nog in de store, maar zullen geen updates meer ontvangen.

Er wordt gewerkt aan Web-versies waardoor gebruikers van Microsoft's ecosysteem toch nog hun slimme lampen kunnen besturen zonder meteen te hoeven switchen naar een ander apparaat.

LinkedIn

We hadden natuurlijk al kunnen vermoeden dat Microsoft zou stoppen met Windows Mobile. Het bedrijf is al maandenlang bezig met het uitbrengen van apps en features voor andere platformen. Apps voor het eigen platform krijgen nauwelijks aandacht en/of worden simpelweg verwijderd.

Toch waren er aardig wat gebruikers verbaasd en teleurgesteld om de LinkedIn-app van de ene op de andere dag niet meer te zien staan in de appwinkel. Gebruikers kunnen alleen nog gebruik maken van de dienst door met de webbrowser naar de LinkedIn-webpagina te navigeren.

Aan de andere kant is het niet zo heel gek dat deze app door Microsoft is verwijderd. De app was gebouwd in Silverlight en al heel lang niet bijgewerkt. Er is echter nog niets bekend over een UWP-versie van LinkedIn waardoor gebruikers het voorlopig helemaal zonder app moeten doen. De iOS- en Android-versies van de app zijn nog wel gewoon beschikbaar en worden regelmatig bijgewerkt.

FIFA Mobile

Ook gamers hebben het moeilijk op het Platform. Electronic Arts heeft aangekondigd te stoppen met de ondersteuning van het mobiele Windows-platform.

"De beslissing om game-diensten te pensioen te sturen is nooit makkelijk. We hebben veel tijd besteed om FIFA Mobile te maken voor je Windows-apparaat en jij hebt er nog veel meer tijd in gestoken het te spelen. We zullen de dienst in de lucht houden tot 7 november."

Gebruikers die nog in-game-valuta hebben moeten hun geld voor die datum opmaken. Na die tijd worden alle diensten stopgezet en in al het geld weg. Verdiende FIFA-punten kunnen wel worden overgeheveld naar iOS en Android-apparaten.

Wall Street Journal

De ontwikkelaars van de nieuwssite hebben aangegeven niet langer te werken aan apps voor Microsoft's ecosysteem. De Windows Mobile-app is sinds 31 juni uit de lucht en gebruikers zullen met hun browser naar de website moeten navigeren. Mensen die de app nog op hun toestel hebben staan, kunnen deze voorlopig nog gewoon blijven gebruiken.