Vodafone gaat vlak na de Duitse spectrumveiling meteen aan de slag om een LTE-netwerk uit te rollen. Het concern maakt bekend dat het eind 2011 heel Duitsland heeft aangesloten op het netwerk. Voor het eind van dit jaar moeten de eerste duizend plattelandsgemeenten aangesloten zijn op het razendsnelle mobiele netwerk.

Vodafone maakte op de IFA-beurs in Berlijn tevens de tarieven voor LTE bekend. Het bedrijf vraagt 40 euro per maand voor een 7.2Mb/s abonnement, met een datalimiet van 10GB. Het duurste abonnement van 70 euro biedt maar liefst 50Mb/s, met een datalimiet van 30GB. Wie over de limiet heen gaat, wordt voor de rest van de maand afgeknepen tot 384 kbps.

Zware uitrolverplichting

Dat Vodafone begint met de gebieden in de provincie is niet vrijwillig. Op de licenties van het gewilde 800 MHz blok rust een zware uitrolverplichting. De Duitse overheid heeft verplicht dat eerst de (economisch weinig aantrekkelijke) ‘witte vlekken' die nu nog geen 3G hebben, 4G-dekking moeten krijgen.

In Nederland vond dit voorjaar de veiling van de 2,6 GHz-band plaats, die ook door alle vijf licentiewinnaars voor LTE gebruikt gaat worden. Maar 2,6 GHz is niet geschikt om grote, landelijke gebieden mee te af te dekken. Daarvoor zijn lagere frequenties zoals de 900 of 800 MHz-band veel geschikter, omdat daar per oppervlakte minder antennes nodig zijn.