Het is de eerste keer dat een telefoonmaker Skype in het toestel inbouwt. Op veel telefoons is Skype nu al wel beschikbaar als downloadbare applicatie.

Op de Nokia-telefoons met Skype kan je zowel via 3G als Wi-Fi gratis bellen naar andere Skype-gebruikers. Bellen naar vaste en mobiele nummers is daarnaast ook mogelijk, voor de lage tarieven die Skype ook voor computergebruikers hanteert.

Adresboek

Skype zal geïntegreerd worden in het bestaande adresboek van de Nokia, zodat gebruikers meteen kunnen zien welke van je Skype-contacten online zijn. De software maakt het ook mogelijk om te instant messagen met andere Skypers.

Het is de vraag hoe mobiele operators zullen reageren op deze stap van Nokia en eBay-dochter Skype. De meesten zijn niet happig op voip-applicaties op de mobiel. Providers lopen potentieel veel bel en sms-omzet mis als mensen massaal gaan skypen via de mobiel.

Nokia S60

De Nokia N97 verschijnt in juni. Pas later, in het derde kwartaal van 2009, zal de N97 met Skype op de markt komen. De software is ook geschikt voor andere 3G-smartphones die draaien op Nokia S60.

Skype is al als losse applicatie beschikbaar voor Windows Mobile en Android, en andere telefoons die Java ondersteunen. Voor de iPhone is er vooralsnog geen officiële Skype-applicatie.

Wereldwijd gebruiken 405 miljoen mensen Skype. Er zijn inmiddels voor al ruim 100 miljard gratis Skype-to-Skype-minuten gebeld.