Nokia Home Control Center (HCC) moet dienen als gateway naar andere apparatuur. Volgens het bedrijf moet het met de nieuwe technologie onder andere mogelijk zijn om via de mobile telefoon te bekijken wie er op de deurbel drukt (mits het beveiligingssysteem dat ondersteunt). Daarna kan de deur met één druk op een telefoontoets geopend worden.

Volgend jaar al op de markt

De technologie is nog in ontwikkeling, maar Toni Sormunen, director of Smart Home Program bij Nokia laat weten dat de eerste producten al aan het einde van 2009 op de markt zouden moeten komen. HCC zal niet alleen werken met een mobiele telefoon, maar in principe met elk apparaat dat over een browser beschikt.

Er zal een draadloze verbinding worden gelegd tussen de mobiele telefoon en HCC, waarna een speciale applicatie zal zorgen voor de interactie met andere apparaten. De applicatie is ontwikkeld voor Symbian S60 software.

Automatische installatie

Wanneer gebruikers van een mobiele telefoon met de Symbian-applicatie het apparaat via een usb-kabel aansluiten op HCC, dan zal alles automatisch worden geïnstalleerd.

Op dit moment werkt HCC alleen nog maar samen met de huis, tuin en keuken automatiseringssystemen van het merk Z-Wave, maar het bedrijf hoopt in de nabije toekomst ook ondersteuning te kunnen bieden voor andere systemen, door het systeem open te gooien.

De keuze voor Z-Wave heeft te maken met de grote hoeveelheid producten die dat merk reeds op de markt heeft.

SDK in de maak

Via overeenkomsten met fabrikanten hoopt Nokia het succes van het systeem te kunnen vergroten. Volgens Kari Rantanen, director of sales and marketing van Nokia's Smart Home Program zal er een SDK (Software Development Kit) worden vrijgegeven, die op dit moment alleen nog voor een klein groepje ontwikkelaars beschikbaar is.

Nokia werkt op dit moment samen met het Duitse energiebedrijf RWE aan de levering van een systeem op het gebied van temperatuurbeheer. Dit systeem, dat bestaat uit een centrale controle-unit, met op afstand bestuurbare thermostaten voor radiatoren, moet volgend jaar beschikbaar zijn voor klanten van RWE. Het systeem kan worden bestuurt met de pc, de mobiele telefoon, maar indien nodig ook met een los apparaatje.

Amsterdamse GSM deurbel

Nokia is zeker niet het eerste bedrijf dat werkt aan een dergelijk systeem dat het management van verschillende systemen in huis moet centraliseren. Johan Stråkander, marketing manager van het Zweedse bedrijf Manodo dat een soortgelijk apparaat heeft ontwikkeld: "Nokia is hier als de kippen bij geweest, maar er zijn veel meer bedrijven die precies hetzelfde doen. Het feit dat Nokia deze markt nu ook betreedt werkt echter bijna als een goedkeuringsstempel voor deze technologie".

Ook het Amsterdamse techbedrijf Waleli schaaft al enige tijd aan machine-tot-machine communicatie, en ontwikkelde onder meer de GSM deurbel.