De chef van Googles mobiele platforms, Andy Rubin, heeft dat gezegd tijdens een conferentie deze week. Symbian, het mobiele besturingssysteem van Nokia, is nog steeds het meest gebruikt in absolute aantallen, maar zijn marktaandeel wordt ernstig bedreigd door iOS van Apple en Android van Google. Met name in de volwassen Westerse markt (Europa, Verenigde Staten) krijgt Nokia klappen. In de VS speelt Symbian zelfs vrijwel geen rol.

Wel of geen gesprek?

Rubin gaf niet prijs of Google heeft gepraat met het management van Nokia, maar maakte wel duidelijk dat hij hoopte dat de Finnen Android zullen gaan gebruiken, zo schrijft Computerworld.com, de zustersite van Webwereld. Hij sprak erover tijdens een interview op het podium van de Dive into Mobile-conferentie, afgelopen week.

Op de vraag of Google in gesprek is met Nokia, zegt Rubin verder niet in details te willen treden. Hij wijst er wel op dat Nokia nieuw leiderschap heeft, in de persoon van ex-Microsoft-manager Stephen Elop, en dat het bedrijf hun opties voor de toekomst aan het bekijken is. Nokia weigert desgevraagd op de zaak in te gaan. Volgens Computerworld.com speculeren analisten daarentegen op een ontmoeting tussen beide bedrijven.

'Adoptie Android slim idee'

Nokia heeft 34 procent van de wereldwijde mobieltjesmarkt en 33 procent van de smartphonemarkt, volgens IDC en Gartner. In Amerika echter komt Nokia op sommige lijstjes echter helemaal niet voor, zoals op die van ComSscore. “Nokia zou zijn businessplan kunnen veranderen en Android alleen voor de Amerikaanse markt gebruiken”, zegt Ken Dulaney, analist bij Gartner. “Dat zou een slim idee zijn.”

De nieuwe leider, Elop, zou mogelijk meer genegen zijn Android te omarmen. De Finse managers, zoals smartphonechef Anssi Vanjoki, kunnen niet nalaten Android negatief te benaderen. Zo zei Vanjoki in september dat leveranciers schade aan hun merk kunnen oplopen door telefoons te verkopen die gebruikers aanschaffen vanwege het besturingssysteem in plaats van de hardware.