De Amerikaanse lancering tijdens het Paasweekend, met veel gesloten telecomwinkels, heeft Nokia al een online-verkoophit opgeleverd. Nu komt de Finse telefoonfabrikant opnieuw in het nieuws, maar in eerste instantie niet positief. De Lumia 900 heeft een softwarefout waardoor het toestel niet online kan gaan. Dit raakt volgens Nokia een beperkt aantal kopers van het nieuwe toestel.

Inruilen of updaten

De oorzaak is een bug in het geheugenbeheer van de telefoonsoftware, vertelt de Amerikaanse directeur van Nokia aan techblog AllThingsD. Het betreft dus geen hardwareprobleem en ligt ook niet aan het netwerk van telecombedrijf AT&T dat de Lumia 900 exclusief biedt in de Verenigde Staten.

Nokia heeft het probleem al opgespoord en gerepareerd. Klanten die met hun nieuwe smartphone niet online kunnen, mogen het inruilen bij een AT&T-winkel. De telecomleverancier heeft van Nokia al de fix voor dit probleem ontvangen. Toestellen die nu uit de fabriek komen, zijn standaard voorzien van de fix. Die is vanaf 16 april te downloaden en te installeren met de Zune-software van Microsoft.

Verkoop subsidiëren

Terwijl Nokia stelt dat het probleem niet alle Lumia 900-gebruikers raakt, biedt het wél alle kopers een compensatie van 100 dollar aan. Dat bedrag wordt verrekend met de factuur van AT&T. Deze tegemoetkoming van Nokia loopt tot en met 21 april en kan de verkoop flink stimuleren. Het zorgt er namelijk voor dat het toestel zelf in wezen gratis is. Het moet wel worden aangeschaft in combinatie met een AT&T-abonnement.