De doelstelling van het Finse bedrijf is duidelijk: de concurrentiepositie ten opzichte van onder meer Ericsson en Huawei versterken door het eveneens worstelende Alcatel-Lucent over te nemen. Beide Europese spelers hebben het zwaar op de telecommarkt en analisten denken niet bepaald dat een fusie tussen "de lamme en de blinde" een sterker bedrijf oplevert, merkt Reuters al op.

Maar dat terzijde. Wat opvalt als bijvangst voor Nokia is de samenwerking met de Chinese smartphonemaker TCL, dat onder het merk Alcatel smartphones op de markt brengt. De voormalige joint-venture van Alcatel-Lucent met TCL maakt smartphones voor het lagere segment van de markt, tot onderaan het middensegment. Ook zijn er wat wearables. Als platform wordt ingezet op zowel Android als Windows Phone. TCL kocht enige tijd terug de aandelen van Alcatel in de joint-venture en is nu enige eigenaar. Overigens is Nokia al bezig met de ontwikkeling van een eigen Android-smartphone, althans zo gaan de geruchten.

Maar hoe zit dat dan met Microsoft?

Maar Nokia heeft toch zijn smartphonedivisie voor veel geld verpatst aan Microsoft? Zijn daar dan geen afspraken over? Jawel: Nokia mag tot aan het laatste kwartaal van 2016 geen smartphones uitgeven onder de eigen naam, en de zogeheten featurephones zijn verboden gebied tot aan 2024. Maar in de deal met Microsoft is dus niets gezegd over het uitgeven van telefoons onder de merknaam van een ander. Nokia heeft voor andere apparaten dan smartphones eenzelfde constructie: als je genoeg geld meeneemt, mag je als fabrikant het merk Nokia plakken op bijvoorbeeld koelkasten.

Update 15.50: Bericht van wat meer duidelijkheid voorzien over de smartphones van Alcatel.