Gebruikers van een Nokia draaiend op Windows Phone 8 zijn ontevreden over de beschikbaarheid van apps. Het is zelfs “de grootste klacht op dit het moment”, geeft Nokia’s mobiele marketinghoofd Vesa Jutila ruiterlijk toe in een gesprek met Engadget. Er ontbreken een jaar na de lancering van het mobiele platform nog altijd een flink aantal veelgebruikte apps.

Jutila doet zijn uitspraak vlak na de presentatie van Nokia’s nieuwe vlaggenschip de Lumia 925. Dat toestel draait vanzelfsprekend Windows Phone 8, maar kan ondanks verbeterde specificaties geen populaire apps zoals Instagram aanbieden Dit ondanks een charmeoffensief op Twitter. De Windows Phone Store telt desondanks op dit moment 145.000 apps.

Verregaande deal

Microsoft heeft Nokia meer dan 1 miljard dollar betaald voor zijn overstap naar Windows Phone voor smartphones. Begin 2011 sloten Microsoft en Nokia een verregaande deal. Nokia committeerde zich aan Windows Phone en betaalt per toestel licentiegeld aan Microsoft. In ruil daarvoor maakt Redmond elk kwartaal 250 miljoen dollar over naar Espoo als platformsteun en integreert het zelf Nokia's kaartdiensten in zijn mobiele besturingssysteem.