Nokia heeft voor de S60-modellen een eigen mobiele browser ontwikkeld die deels is gebaseerd op de code van de Safari-browser van Apple. De broncode van deze browser heeft Nokia nu aan de open-sourcegemeenschap ter beschikking gesteld. Het bedrijf hoopt dat de sector hierdoor een standaardbrowser zal ontwikkelen en promoten.

"We willen de fragmentatie terugbrengen die er op dit moment op het gebied van mobiele browsers bestaat", verklaart woordvoerster Lee Epting van Nokia. De broncode is nu gepubliceerd onder een BSD-licentie op het Webkit Open Source Project.

De technisch directeur van softwarefabrikant Opera, Hakon Lie, verwacht echter niet dat de stap van Nokia veel impact zal hebben. "Het is maar van beperkte waarde voor de open-sourcegemeenschap", meent Lie.

"De hoeveelheid code die Nokia beschikbaar stelt is vrij beperkt en de innovaties die Nokia in de browser heeft gestopt zijn waarschijnlijk niet bruikbaar voor ontwikkelaars die software willen maken voor andere toestellen dan de Nokia S60-serie."

Volgens Lie is het vrijgeven van de broncode vooral symbolisch. "Ze flirten met open-source en proberen de open-sourcegemeenschap in hun platform geïnteresseerd te krijgen, maar het is meer een marketingactie dan een echte technische bijdrage."