Nokia bevestigt in zijn kwartaalcijfers dat er geen nieuwe Symbian-toestellen meer aankomen van de smartphonefabrikant (PDF). De Finse fabrikant gaat verder met Windows Phone 8 voor de markt van middenklassers en highend-toestellen met de Lumia-lijn en zet voor opkomende markten in op het eigen besturingssysteem S40 met de Asha-lijn.

Er zijn nog Symbian-toestellen de markt opgerold tijdens de overstap naar het besturingssysteem van Microsoft, maar de Nokia Pureview 808 was de laatste. Symbian was ooit losgelaten in een non-profit stichting maar in 2010 trok Nokia de touwtjes weer aan. Symbian 3 was toen net verschenen en bracht niet het enthousiasme bij gebruikers waar de fabrikant op had gehoopt.

In China presteerde Symbian aanvankelijk nog goed tijdens de krimpjaren van 2010 en 2011, maar ook daar is de verkoop inmiddels ingestort, staat te lezen in de kwartaalcijfers van Nokia. China heeft inmiddels de overstap van mobieltje naar smartphone ook gemaakt en besturingssystemen als Baidu en Android zijn populair. De verliezen van de afgelopen jaren wijt Nokia dan ook onder meer aan de tegenvallende resultaten van Symbian en MeeGo.

Symbian: 1998-2016

Symbian (ontstaan in 1998) was ooit het populairste besturingssysteem voor mobiele toestellen in de tijd dat het OS werd geflankeerd door Windows Mobile, BlackBerry en allerhande op Java-gebaseerde besturingssystemen. Tussen 2008 en 2010 verruilden consumenten hun oude mobieltje van Nokia voor een nieuwer Symbian-model met browser en internetverbinding. Symbian stond aan de top.

De komst van de iPhone en Android-toestellen maakten daar een einde aan. Analisten zagen de dramatische val van Symbian niet aankomen. Zelfs in 2010 verwachtte IDC nog dat Symbian in 2014 aan de top zou staan. Even later explodeerde de groei van Android met populaire toestellen als de HTC Desire en de eerste Samsung Galaxy S.

Symbian blijft aan de beademing. Hoewel er geen nieuwe toestellen meer verschijnen, kunnen gebruikers nog wel ondersteuning tegemoetzien. Nokia bracht de doorontwikkeling onder bij Accenture die tot 2016 verder blijft gaan met de ondersteuning.