Het is onduidelijk hoeveel geld Nokia stopt in Obopay. Wel bekend is dat Obapay eerder deze maand een aanvraag deed voor de verkoop van preferente aandelen met een waarde van 70 miljoen dollar. In dezelfde aanvraag werd Teppo Paavala, hoofd van Nokia's business development, genoemd als nieuw lid van de raad van bestuur.

Via Obopay kunnen gebruikers elkaar betalen via sms of met behulp van een applicatie. Een groep dinerende vrienden kan de service bijvoorbeeld gebruiken om een rekening te vereffenen. Om de service te gebruiken is een Obopay-account nodig met een daarop gestort geldbedrag. Het is ook mogelijk voor winkeliers om klanten direct via Obopay te laten betalen.

Ontwikkelingsgebieden

De service van de Californische startup is tot nu toe alleen in de Verenigde Staten en India in gebruik. "Er is zo'n groot gat in de wereld. Er zijn vier miljard telefoons en slechts 1 miljard bankrekeningen", zegt Carol Realini, ceo van Obopay tegen persbureau AP. Ze startte de dienst na een reis door Afrika waar ze zag dat iedereen een mobiele telefoon had, maar de betalingsstructuur ver achterbleef bij de rest van de wereld.

Het is niet de eerste investering van Nokia in mobiele betalingssystemen. Het bedrijf investeert ook in de ontwikkeling van betaling via near field communications (NFC) chips. Dat is een technologie waarbij gebruikers kunnen betalen door hun telefoon voor een uitlezer te houden. Het is vergelijkbaar met de chipknip, alleen hoeft er geen fysiek contact te zijn.

In Nederland experimenteert de Rabobank met nfc-techniek en ook met sms-betalen. Obopay is niet uniek. In de VS heeft eBay samen met PayPal een vergelijkbare mobiele betaalservice.