Het gaat om patenten op het gebied van de WLAN-technologie (Wireless Local Access Network). Volgens Webwereld zustersite Computerworld.com draait het in totaal om 6 WLAN-patenten die RIM in de Verenigde Staten met zijn BlackBerry's zou schenden. Nokia heeft inmiddels een stop op de Amerikaanse verkoop van de BlackBerry-smartphones geëist.

Overeenkomst sinds 2003

De twee kemphanen hebben al sinds 2003 een licentieovereenkomst voor het gebruik van elkaars standaard essentiële patenten. De problemen begonnen echter na een contractswijziging in 2008.

RIM is van mening dat na die wijziging ook de standaard essentiële WLAN-patenten onder de overeenkomst vallen. Aangezien Nokia hiermee niet akkoord ging, bracht RIM de zaak voor een onafhankelijk arbitragehof in Zweden. Deze heeft inmiddels geconcludeerd dat de WLAN-patenten niet onder de standaard essentiële patentovereenkomst valt en dat RIM dus contractbreuk pleegt.

Aanklacht in 3 landen

Reden voor Nokia om RIM aan te klagen. Het Finse bedrijf heeft vandaag bekend gemaakt dat in zowel de Verenigde Staten, Canada als het Verenigd Koninkrijk te doen. Bovendien heeft Nokia bij de rechter in California het verzoek ingediend om RIM's verkoop van alle producten die deze WLAN-patenten schenden stil te leggen totdat er een nieuwe overeenkomst is gesloten. Daar gaat de rechter zich nu over buigen.