Dat stelt Gartner-analist Nick Jones in een reactie op het nieuws dat Nokia en Microsoft de mobiele versie van Office naar het Symbian OS brengen. "Windows Mobile staat slechts op de vierde plek, en dat is niet genoeg na al die jaren van investeren. Ik zie de deal als een impliciete erkenning van Microsoft dat WinMo is gezakt."

Laatste poging

Jones maakt zich dan ook zorgen dat Windows Mobile 7 weleens het laatste mobiele OS zou kunnen zijn voordat Microsoft de handdoek in de ring gooit.

Uit nieuwe cijfers van Gartner blijkt dat het gat tussen Windows Mobile en de nummer drie op de mobiele OS-markt, OS X op de iPhone, snel groter wordt. Binnenkort komt weliswaar Windows Mobile 6.5 uit, maar dat is 'te weinig, te laat', constateert collega-analist Carolina Milanesi.

Aanval op RIM

Steve Lohr van de New York Times benadrukt dat de belangrijke overeenkomst tussen Nokia en Microsoft vooral een aanval is op de Blackberry van RIM. Die is nu in veel zakelijke omgevingen dominant, maar met de ontsluiting van Office-applicaties op Symbian kan Nokia die positie serieus gaan bedreigen.

Stapsgewijs

Dat is overigens wel een zaak van een lange adem. De beschikbaarheid van Mobile Office zal stapsgewijs geschieden, te beginnen met de mobiele messenger, de Office Communicator, ergens volgend jaar. Daarna volgen pas de mobiele versies van Word, Excel and PowerPoint op de E-Series smartphones van Nokia.