Volgens de Finse mobieltjesmaker is de test, die plaatshad tussen november 2007 en mei 2008, zo succesvol geweest dat bijna tachtig procent van de deelnemers verlangt naar een mobiele betaaloplossing.

Oyster en Barclays payWave

In de test werden vijfhonderd proefpersonen uitgerust met NFC-compatible Nokia-mobieltjes. Daarbij was een hoeveelheid kredietpunten toegevoegd in de de vorm van het Londense Oyster en het payWave-systeem van de bank Barclays.

Het Oyster-systeem maakte het voor de proefkonijnen mogelijk om met zowel de bus, de metro als de trein zich door het openbaar netwerk te bewegen. Het mobieltje langs een scanner bewegen was het enige wat daarbij noodzakelijk was. Met payWave konden kleine transacties in kiosken gedaan worden.

Ongeveer 89 procent van de gebruikers was te spreken over de Oyster-functionaliteit die geboden werd. Daarnaast wilden ongeveer tweederde van de respondenten de payWave-dienst behouden.

NFC wekt interesse

Naast Nokia zijn ook andere telefoonfabrikanten geïnteresseerd geraakt in de NFC-technologie. De applicaties die daarvoor nodig zijn, trekken niet veel meer extra energie van de batterij en bovendien is de interface, via het menu van de mobiel, uiterst simpel te noemen. Ook kan het mobieltje simpelweg uitgezet worden en het systeem blijft, doordat het via een aparte chip werkt, actief.

Bovendien zijn NFC-chips in mobiele telefoons in de regel beter beveiligd dan de Mifare Classic die in de Oystercard zit. Eerder dit jaar werd de Oysterkaart gekraakt door een stel Nijmeegse onderzoekers van de Radboud Universiteit. Zij slaagden erin om gratis met Oyster-kaarten door het Londense vervoersnetwerk te reizen en onderweg zelfs poortjes te blokkeren.

Toekomst Oyster blijft ongewis

In augustus beëindigden de Londense vervoerders het contract met Oyster. Naar eigen zeggen niet vanwege de hacks of het feit dat er meer dan 40.000 persoonsgegevens op straat kwamen te liggen, maar vanuit een kostenargument. Naar schatting maken momenteel ongeveer 6 miljoen mensen gebruik van een Oyster-kaart in het Verenigd Koninkrijk.