Nokia's nieuwe mobiele strategie begint vorm te krijgen. Nokia vertelt aan CNET Australi├ź en aan Reuters dat de N8, het nieuwe topmodel van Nokia, de laatste N-telefoon is met Symbian. MeeGo, de Linux-fusie tussen Maemo (Nokia) en Moblin (Intel) gaat vanaf nu draaien op de krachtigste smartphones van Nokia.

Op de X-serie en E-serie smartphones (E63, E72) houdt Nokia vast aan Symbian. Goedkopere 'feature phones' (zoals de C-series) blijven ook bij Symbian.

Symbian

Nokia kocht Symbian in 2008 en maakte de code open source, in de hoop dat het aan zou slaan bij developers en telefoonmakers. Mede door de opkomst van de iPhone en Android verliest Symbian echter steeds meer marktaandeel.

Ontwikkelaars kregen begin dit jaar een voorproefje van Symbian 4, de volgende versie van Symbian die gepland staat voor 2011. De voor de N8 gebruikte versie, Symbian 3, zou aanvankelijk al in het tweede kwartaal uitkomen, maar is uitgesteld tot de tweede helft van 2010.

Maemo

MeeGo is een samensmelting van de mobiele besturingssystemen van Intel (Moblin) en Nokia (Maemo). Maemo draait op dit moment alleen op enkele oudere internettablets van Nokia en de nieuwe N900-smartphone. Apps voor Maemo zullen niet automatisch werken op MeeGo, liet Nokia onlangs weten.