Ditmaal is het de Financial Times, Duitse editie, die meldt dat Nokia de handen aftrekt van het Symbian OS. Eind mei sprak Symbian-topman David Wood berichten dat Nokia het smartphoneplatform laat vallen tegen. Ook toen werd Maemo als de gedoodverfde moderne opvolger genoemd.

'Komende week al'

Volgens de Financial Times kan Symbian de moderne besturingssystemen van Apple en RIM niet bijbenen. Anonieme bronnen melden de Duitse krant dat Maemo breed ingezet wordt op Nokia-smartphones. Een eerste toestel met dat besturingssysteem komt zelfs komende week al uit, meldt de FT. Nokia geeft geen commentaar op deze geruchten.

Eerder heeft het bedrijf wel gereageerd, met een ontkenning, op geruchten dat het voor het Android OS van Google zou kiezen. Die speculatie was gebaseerd op het pact tussen Nokia en Intel voor de x86 Atom-processors van laatstgenoemde. Nokia's Symbian OS draait namelijk nog niet op x86-chips, maar Android al wel.

Ingelijfd en opengezet

Symbian is juist in juni vorig jaar geheel ingelijfd door Nokia als troef in de strijd tegen mobiele besturingssystemen LiMo en Android. Voor 264 miljoen euro zijn de resterende aandeelhouders in het Symbian Consortium uitgekocht. Dat waren mede-oprichters en Symbian-gebruikers als Sony Ericsson, Ericsson, Siemens, Panasonic Mobile Communications en Samsung.

Daarbij heeft Nokia besloten het Symbian OS om te vormen tot open source. Begin juli dit jaar is het eerste stuk code vrijgegeven. Maemo is gebaseerd op Debian Linux en doet al geruime tijd dienst op de internettablets van de Finse fabrikant.

Dienstentak al verkocht

Eind juli heeft de Finse telefoonfabrikant al de dienstverleningstak voor Symbian van de hand gedaan. Accenture is de nieuwe eigenaar van die afdeling voor klantondersteuning en maatwerk. Dat betreft de dienstverlening aan bedrijven die het Symbian OS gebruiken, waaronder enerzijds chipfabrikanten en telefoonproducenten en anderzijds telecomaanbieders.

Update: De Symbian Foundation werkt aan een vervanger voor de oude S60-interface, maar dat neemt nog zeker twee jaar in beslag. Het S60-merk is onlangs geschrapt, maar de software zelf dus nog niet. Eerder heeft Symbian-topman Dave Wood al aangegeven dat de volgende interface wordt gebaseerd op Qt, dat al dienst doet in Maemo.