Nokia heeft lang gewacht met het uitbrengen van een dergelijke telefoon, terwijl concurrenten als Apple en Samsung in de afgelopen twee jaar al verschillende populaire toestellen met aanraakschermen hebben uitgebracht.

Verwacht wordt dat de telefoon, die de codenaam Tube draagt, op 2 oktober zal worden gelanceerd. Een woordvoerder van Nokia wil dit echter niet bevestigen.

Nokia onder druk

Volgens Carolina Milanesi, analist bij Gartner is de telefoon in alle opzichten groot nieuws: "De komst van deze telefoon is ontzettend belangrijk. Het heeft nu anderhalf jaar geduurd voordat de marktleider in deze branch met een reactie komt op de iPhone van Apple. Er rust een flinke druk op de schouders van Nokia."

Nog dit jaar een model

Nokia liet in juli voor het eerst weten dat het nog dit jaar zou komen met een model dat is voorzien van een touchscreen. Het bedrijf maakte ook direct bekend dat het zou gaan om een model dat goedkoper is dan modellen van concurrenten, om zo een groter publiek te kunnen bereiken. Vooral in opkomende markten zou een enorme vraag zijn naar goedkope touchscreen modellen.

Dat smaakt naar meer

Het zal dan ook niet bij deze ene telefoon blijven. Kai Oistamo, hoofd van Nokia Devices liet in juli weten dat het bedrijf veel investeert om ervoor te kunnen zorgen dat er zeer compleet portfolio van touchscreen mobieltjes kan worden geleverd voor het high end en low end gedeelte van de markt.