Nokia zou een Lumia-smartphone met als besturingssysteem Android hebben getest, meldt The New York Times. De Finse fabrikant zou al maanden bezig zijn geweest met de ontwikkeling van het Android-toestel. Het systeem zou prima hebben gedraaid op de Lumia-smartphone waarmee het team de tests uitvoerde.

Microsoft wist ervan

Microsoft was volgens de NY Times op de hoogte van het Android-project binnen Nokia, voordat het besloot tot de overname van de telefoontak van het bedrijf. De Finnen hadden eerder publiekelijk ontkend naar Android te kijken als alternatief voor Windows Phone. Maar achter de schermen werden daar wel voorbereidingen voor getroffen. Het kan een van de redenen zijn geweest waarom Microsoft overging tot het overnemen van Nokia.

Plan B

Begin 2011 stond ceo Stephen Elop voor de keuze: Android of Windows Phone 7. Hij koost voor het laatste en ging in zee met Microsoft. Eind 2012 dook een mysterieuze Nokia-vacature voor een Linux-expert op. Dat leidde al tot speculaties dat Nokia als 'plan B' toch een migratie naar Android achter de hand zou houden.