Mobiele telefoonreus Nokia heeft dinsdag op Nokia World drie nieuwe mobieltjes gepresenteerd. De telefoons zijn alle drie voorzien van een multitouch scherm en draaien Symbian^3. Die versie van het mobiele besturingssysteem is volgens Nokia, sneller, gebruiksvriendelijker, efficiënter en eenvoudiger om voor te ontwikkelen.

Volgens Nokia-topman Niklas Savander gaat het Finse bedrijf de strijd om marktleider te blijven nu in de hoogste versnelling aan. De toestellen zouden kunnen wedijveren met de iPhone en Android.

Nokia E7

De E7 wordt Nokia’s zakelijke topmodel. Voor 495 euro krijgt de koper een telefoon met een 4 inch AMOLED ‘clear black’ scherm, dat volgens Nokia minder last heeft van de zon. Het toestel heeft daarnaast een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord, een 8 megapixel fotocamera, met led-flitser, die ook filmt in 720p HD.

Nokia prijst ook de veiligheidsopties van het toestel, zo kan de gebruiker een VPN-verbinding maken met het mobieltje en is het mogelijk om hem van afstand te blokkeren en te wissen. Het toestel heeft verder een HDMI-uitgang, 16GB interne opslag en de gebruiker krijgt standaard twee volledige officesuites meegeleverd met de telefoon.

Nokia C7

De C7 is het kleine broertje van de E7. Het toestel heeft dezelfde camera en hetzelfde scherm, al is dat nu slechts 3,5 inch groot. Ook het interne geheugen van 8GB is een maatje kleiner en het toestel heeft geen QWERTY-toetsenbord. Het toestel heeft een dikte van slechts 1 centimeter en een gewicht van 130 gram. De adviesprijs van dit toestel is 335 euro.

Nokia C6

De C6 is met 260 euro de goedkoopste van de drie toestellen die Nokia gisteren presenteerde. Het toestel lijkt in alles erg op de C7, maar heeft een kleiner (3,2 inch) scherm en is met 1,5 centimeter wat dikker dan zijn grote broer. Het gewicht van het toestel is hetzelfde.

Ovi Store

Naast de nieuwe toestellen, lanceerde Nokia ook een nieuwe versie van de Ovi Store, Nokia’s tegenhanger van de app store. De winkel zou nu gebruiksvriendelijker en uitgebreider zijn. Nokia zegt eveneens te werken aan een aantal exclusieve applicaties die de concurrenten het nakijken zou moeten geven.

De nieuwe toestellen moeten voor het einde van dit jaar in de winkel liggen.