Het gaat om de Nokia 2730 classic (80 euro), de Nokia 2720 fold (55 euro) en de Nokia 7020 (90 euro). De telefoons zijn vooral bedoeld voor de opkomende markten, waar het huidige aanbod aan internettelefoons voor veel mensen te duur is.

Standby-tijd

Alledrie de telefoons hebben een standby-tijd van 15 dagen of meer, 3G-connectiviteit en een FM radio-ontvanger. De 7020 en de 2730 hebben bovendien een 2 megapixel camera. Daarnaast heeft de 7020 ruimte voor een microSD-kaart van 16GB. De 2720 en de 2730 hebben Bluetooth.

Op alledrie de modellen zit de dienst Nokia Life Tools. Met Life Tools wil Nokia informatie laagdrempeliger aanbieden. De simpele interface op basis van iconen geeft agrarische informatie (zoals actuele prijzen van producten en het weer) en heeft ook onder meer ingebouwde modules om de Engelse taal te leren. Begin april startte Nokia al een pilot met Life Tools in India. Daar was de prijs voor de agrarische informatie ruim een dollar per maand.

Ovi Mail

Ook de eind 2008 geïntroduceerde gratis webmaildienst Ovi Mail zit ingebakken in de drie toestellen. Zo'n 110 miljoen gebruikers van Series 40-telefoons hadden al de mogelijkheid op hun mobiel een mailadres aan te maken. Nokia richt zich met Ovi Mail expliciet op de 'opkomende markten'.

"Mobiele technologieën kunnen de groei van de informele sector aanjagen. Diensten als Nokia Life Tools en Ovi Mail op een mobiele telefoon brengen oplossingen zonder dat er een pc aan te pas komt", zegt Alex Lambeek, Vice President at Nokia. "Mensen zijn nu nog gewend om te bellen en te sms'en, maar met het internet biedt mobiele telefoons een heel nieuw scala aan mogelijkheden."

De modellen komen in de tweede helft van 2009 op de markt. Een woordvoerder van Nokia wist niet direct te vertellen of de toestellen ook in Nederland verkocht worden.