De meest belangrijke lancering van een toestel met Windows Phone werd gepland op Eerste Paasdag en vrijwel alle AT&T-winkels in de Verenigde Staten waren dicht. Omdat de Lumia 900 exclusief verkrijgbaar is bij die Amerikaanse telecomaanbieder kreeg vrijwel geen enkele consument het toestel in handen op de eerste verkoopdag. Dit terwijl er miljoenen aan marketinggeld in de campagne is gestoken.

Niettemin bleek de vraag naar het nieuwste toestel van Nokia en innige partner Microsoft groot. Op maandagochtend stond het toestel op de eerste en tweede plaats bij Amazon in de categorie meest populaire smartphone. Op die toppositie staat de smartphone dinsdagochtend nog steeds. De zwarte uitvoering voert de lijst aan en de cyaankleurige prijkt er vlak onder. Precieze verkoopcijfers geeft de grootste online retailer niet.

Alleen met abonnement

Belangrijke vermelding hierbij is dat het hier gaat om de lijst met smartphones die alleen te koop zijn in combinatie met een telefoonabonnement. In de lijst staat dus geen iPhone. Die is wel op nummer 1 te vinden bij de unlocked smartphones. De Nokia Lumia 900 is alleen met abonnement van AT&T te krijgen. Volgens Wired zou de online populariteit van de Lumia mede komen door de lage prijs die Amazon ervoor vraagt, 50 dollar. De officiële prijs, met abonnement, is 100 dollar.

Niettemin wordt de lancering van het vlaggenschip van Nokia/Microsoft op Paaszondag als een wonderlijke manoeuvre gezien. Volgens het techblog van de New York Times waren de meeste AT&T-winkels dicht, net als telecomwinkels die AT&T-abonnementen verkopen.

Marketingoffensief

AT&T, dat met Verizon de Amerikaanse telecommarkt aanvoert, heeft 150 miljoen dollar opzij gelegd voor een van de grootste marketingcampagnes die het bedrijf ooit heeft gevoerd. Dat bedrag wordt nog eens aangevuld door Microsoft en Nokia zelf, die de komende weken het offensief tegen Apple's iPhone openen.

Nokia showt de Lumia 900, zijn high-end Windows Phone-toestel dat het moet opnemen tegen de iPhone: