Ook het enige toestel met besturingssysteem MeeGo, de Nokia N9, zal niet in Noord-Amerika op de markt komen. “De realiteit is dat als we niet succesvol zijn met Windows Phone, het niet uitmaakt wat we verder doen", zegt de hoogste baas van Nokia in de Verenigde Staten, Chris Weber in een interview met All Things D dat onderdeel is van de Wall Street Journal.

“Op het moment dat we de Windows Phones op de markt brengen, stappen we feitelijk uit de Symbian-business", zegt Weber, die begin dit jaar overstapte van Microsoft naar Nokia. “Het wordt Windows Phone en alle accessoires daaromheen." Succes in de Amerikaanse markt wordt een prioriteit voor Nokia, zegt Weber, mede omdat het een van de belangrijkste markten is voor Microsoft. Daarnaast is succes in Amerika de sleutel tot het winnen van de wereldwijde smartphone-oorlog.

Eerst US, dan de wereld

De Windows Phones, zoals Weber ze gemakshalve noemt, worden ontwikkeld voor de Amerikaanse markt en worden vervolgens wereldwijd verspreid. “Het bewijs daarvan is dat de eerste Windows Phones die beschikbaar komen, worden vermarkt door onze mensen uit San Diego", zegt de Amerikaanse topman.

Om die eerste toestellen te ondersteunen in de Verenigde Staten zegt Nokia te komen met de grootste marketingcampagne uit zijn geschiedenis. Weber wil tegen All Things D geen bedragen noemen, maar zegt dat de campagne “significant groter is" dan wat Nokia ooit eerder heeft gedaan.

Nokia heeft via T-Mobile dit jaar nog een Symbian-telefoon op de markt gebracht, maar de verkopen vielen tegen. Dat zou te maken kunnen hebben met de vlak daarvoor aangekondigde overstap naar Windows Phone 7.

Symbian zal nog tot 2016 worden ondersteund door Nokia, beloofde het bedrijf eerder dit jaar. De ondersteuning en verdere ontwikkeling van het besturingssysteem wordt wel overgedragen aan Accenture.