Nokia brengt de broncode van Symbian vanaf nu uit onder een eigen licentie. Die Nokia Symbian License 1.0 bevat enkele beperkingen die de eerst voor Symbian gebruikte Eclipse-licentie niet heeft. De nieuwe voorwaarden zijn veel minder open, merkt juridisch ict-blog Groklaw op. Nokia bevestigt dit: Symbian is niet langer open source, maar 'open for business'.

Besloten club

"We stellen de broncode beschikbaar aan partijen die met ons samenwerken, maar we handhaven Symbian niet als een open source-ontwikkelproject. In lijn daarmee is de Nokia Symbian License een alternatieve licentie die toegang biedt tot Nokia's aanvullende Symbian-ontwikkeling voor partijen die met Nokia samenwerken aan het Symbian-platform", reageert de telefoonfabrikant in een blogpost van begin deze week.

Nokia noemt de resterende Japanse telefoonmakers, zoals Sharp en Fujitsu, en de "relatief kleine gemeenschap van platformontwikkelaars" waar al mee wordt samengewerkt. Onduidelijk is of de Symbian-eigenaar nog nieuwe partijen wil toelaten. "We monitoren de aanmeldingen en keuren alleen de hierbovengenoemde 'platform collaborators' goed", blogt Nokia terwijl het daar aan toevoegt dat er een backlog aan aanmeldingen is die het bedrijf nog verwerkt.

'Vertrouwelijk'

De nieuwe licentie legt de broncode hoe dan ook aan banden. Bedrijven en ontwikkelaars die de broncode van Nokia's mobiele software willen tonen, verspreiden of beschikbaar stellen, mogen dat alleen doen aan derde partijen die ook een licentie bij Nokia hebben genomen. Gebruik van de broncode en daaruit gevormde software (binaries) mag alleen voor en op het Symbian-platform. Nokia definieert dat in de licentie als het Symbian-besturingssysteem en verbiedt daarbij expliciet gebruik op andere platformen "zoals Linux, Windows en/of OS X".

Verder is het uitdokteren van de werking zonder broncode te zien (reverse-engineering) ook verboden. Net als het uitpluizen (decompilen en disassemblen) van de gecompileerde software (binaries). Tot slot verklaart Nokia de broncode van Symbian tot vertrouwelijke informatie. Licentienemers verplichten zich om die 'confidential information' strikt vertrouwelijk te houden.

Daarnaast biedt de nieuwe Symbian-licentie geen bescherming tegen patentclaims. De oudere, maar veelgebruikte open source-licentie GPLv2 biedt dat ook niet. De recente versie 3 van de GPL doet dat wel. Groklaw merkt op dat de oorspronkelijke aankondiging van het open sourcen van Symbian niet langer online staat. Die blogpost van Nokia is inmiddels ook verdwenen uit de cache van Google.

Lange weg

Nokia stelt dat Symbian nog altijd 'open' is, Alleen nu dus 'for business' en niet open source. Symbian was sinds begin vorig jaar geheel beschikbaar. Nokia is die weg eind 2008 ingeslagen met de overname van het achter Symbian staande softwarebedrijf. Een half jaar later is het eerste stuk broncode vrijgegeven. Uiteindelijk is de door Nokia opgezette open source-stichting voor Symbian ook ingelijfd.

De Finse telefoonfabrikant is in Nederland nog altijd de grootste. Het verwacht de komende jaren nog zeker 150 miljoen Symbian-telefoons wereldwijd te verkopen. Dit terwijl Nokia overstapt op Microsofts besturingssysteem voor smartphones: Windows Phone 7. Daarbij vallen veel ontslagen, juist onder ontwikkelaars van Symbian (en het samen met Intel ontwikkelde MeeGo). Dit gebeurt onder leiding van de nieuwe ceo: Stephen Elop, voormalig Office-topman bij Microsoft.