Nokia verkocht in het tweede kwartaal 10,2 miljoen smartphones en haalde een omzet van 7,54 miljard euro. Dat is respectievelijk 39 procent en 19 procent minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Het verlies groeide naar 1,53 miljard dollar, waar vorig jaar nog 492 miljoen rood werd geschreven.

Nokia verbrandt minder cash dan gedacht

Nokia verwacht komende maanden nog slechtere resultaten. Wat investeerders opluchtte was dat de Finse telefoonfabrikant nog steeds zo'n 4,2 miljard euro in kas heeft. Dat is wel minder dan de 5,2 miljard die het een jaar geleden nog had, maar meer dan de 3,7 miljard euro die werd verwacht.

Nokia verbrandt zijn cash zo snel dat financieel analisten dit voorjaar de verwachting afgaven dat het bedrijf binnen een jaar platzak kon zijn. Leningen kunnen dan niet worden terugbetaald, waardoor een bedrijf in grote problemen kan raken. In een jaar hebben de Finnen 2,1 miljard euro er doorheen gejaagd.

Bij de eerdere sombere vooruitzichten werd er geschat dat Nokia in het komende jaar nog eens twee miljard euro zou verbranden. Daardoor zou de bodem van de kas akelig snel in zicht komen. De pessimisten onder die analisten denken zelfs dat het harder zal gaan met de uitgaande cashflow, waardoor Nokia over een jaar zijn stijgende kosten op de leningen niet meer kan betalen. Nokia had in 2007 nog 10 miljard euro achter de hand.

Meeste smartphones met Symbian

De meeste smartphones die Nokia weet te verkopen, maken nog gebruik van het oude besturingssysteem Symbian. Van de Lumia-telefoons met Windows Phone heeft het er 4 miljoen stuks geproduceerd, waarvan nog niet alles is verkocht. Nokia verkocht wel meer gewone mobiele telefoons dan vorig jaar. Van die zogeheten dumbphones gingen er 73,5 miljoen stuks naar de markt. De gemiddelde prijs van die telefoons daalde wel met 14 procent naar 31 euro.