In het vierde kwartaal van 2008 verkocht Nokia veertig procent van alle smartphones die verkocht werden in dat kwartaal. Daarmee is de Finse mobiele telefoniegigant nog steeds overduidelijk marktleider, maar het concern zag de smartphone verkopen met 16,8 procent dalen. Gartner concludeert dat de N-serie niet meer zo aantrekkelijk is voor consumenten.

Het einde van 2008 was voor alle smartphoneproducenten ongunstig door het verslechterende economische klimaat. Consumenten zouden de smartphone databundels niet meer kunnen of willen betalen. Terwijl Nokia de grote verliezer was groeiden RIM en Apple wel nog flink ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. RIM is nummer twee en verkocht met 84,9 procent meer smartphones terwijl Apple (de nummer drie) zelfs een groei zag van 111,6 procent in vergelijking met Q4 in 2007. Grootste groeier is Samsung (138 procent) die voor het eerst in de top vijf staat net achter HTC. Die laatste bezet de vierde plaats maar heeft waarschijnlijk een veel groter marktaandeel omdat Gartner de smartphones die speciaal voor telco's worden gemaakt niet meetelde.

Verkoop iPhone stagneert

Ondanks de rooskleurig ogende cijfers van Apple daalde de verkoop van iPhone's ten opzichte van het derde kwartaal 2008 flink. De stagnatie van de iPhone-verkoop komt volgens Gartner door nieuwe modellen van andere producenten. Vooral de BlackBerry Storm, de G1 en de smartphones van Samsung met touchscreen hebben winst geboekt. HTC had een van de beste kwartalen ooit als de verkoop van toestellen onder de HTC-vlag en smartphones die gefabriceerd worden voor operators bij elkaar op worden geteld.

Symbian is nog steeds het meest gebrukte besturingssysteem voor smartphones, gevolgd door het BlackBerry OS en Windows Mobile. Vierde en vijde plek worden bezet door OS X en Linux.