Nokia-ceo Olla-Pekka Kallasvuo gaf tijdens de Capital Markets Day commentaar op verschillende berichten dat het bedrijf Symbian zou gaan vervangen door het op Linux gebaseerde Maemo OS. Dit zwengelde de discussie over Symbian aan.

Volgens Kallasvuo is het zakelijk voordelig voor Nokia om zich op Symbian te blijven richten. Dit stelt het bedrijf in staat om goedkope telefoons te blijven ontwikkelen en verkopen. Het grootste nadeel van het Symbian OS is op dit moment de ouderwetse gebruiksinterface, zeker vergeleken met die van de iPhone en Android-toestellen.

Nieuwe versie van Symbian

Het plan van Nokia is om halverwege volgend jaar een versie van Symbian te presenteren die geen beperkingen meer oplegt in het gebruiksgemak. De nieuwe interface wordt eenvoudiger, en er komt een vermindering van het aantal kliks dat nodig is om bij functies als e-mail en muziek te komen. Ook de snelheid gaat erop vooruit belooft Kai Öistämö, executive vice president of devices bij Nokia.

De smartphonetrend gaat zich volgens Nokia verspreiden naar andere delen van de wereld. Toestellen als de Nokia 5230 kunnen op dit moment worden aangeboden voor ongeveer 150 dollar, en dat schept mogelijkheden, zeggen de Finnen. Volgens het bedrijf blijven de kosten van een smartphone dalen. Hoeveel een smartphone in de toekomst gaan kosten wilde Nokia niet kwijt.

Maemo alleen voor de duurste telefoons

Maemo wordt alleen gebruikt in de allerduurste telefoons, zoals de onlangs gepresenteerde N900. Het bedrijf zegt verder vrij weinig over Maemo-toestellen. Het eerste apparaat met Maemo 6, de volgende versie van het besturingssysteem, komt halverwege volgend jaar op de markt. Ook dat OS zal een betere gebruikersinterface en betere ondersteuning voor multitasking hebben.