De nieuwe topman, Anssi Vanjoki, is vice-president marketing en zet in op de verdere ontwikkeling van Nokia's eigen Ovi app store. De baas van de nieuwe Nokia-divisie voor smartphones belooft ook nieuwe diensten te ontwikkelen voor smartphones. Het is nog onbekend waaruit die zullen bestaan.

De Finse telefoonfabrikant mikt hiermee op zowel zijn Linux-smartphoneplatform MeeGo als op het opgeslokte Symbian. MeeGo is de combinatie van Nokia's Maemo en Intels Mobilin. De twee voegen hun Linux-varianten samen tot MeeGo, dat deze maand moet uitkomen.

Kritische topman

Vanjoki, die al 19 jaar in dienst is bij Nokia, heeft drie jaar terug de succesvolle N95-smartphone gelanceerd. Nokia heeft 10 miljoen stuks van dat toestel verkocht, en daar hoge marges van ruim 20 procent op behaald, meldt Business Week. Drie maanden na de lancering van de N95 is de iPhone uitgekomen, die de smartphonemarkt flink heeft beroerd.

Hij heeft aanvankelijk geprobeerd de iPhone te beconcurreren met een productlijn van 'muziek-telefoons'. "Als er iets goeds in de wereld is, kopiëren we dat met trots", gaf hij toen toe. De Nokia-topman staat bekend om kritische uitlatingen, ook over het eigen bedrijf. Zo heeft hij de N97 genoemd als weliswaar succesvol qua verkoop, maar teleurstellend wat betreft de gebruikerservaring.

Nokia heeft onlangs Novarra, een maker van mobiele webbrowsers, gekocht. Juist om de internetervaring voor klanten te verbeteren. Samen met de browser krijgt het bedrijf met deze koop ook een platform voor het aanbieden van mobiele advertenties en statistieken. Concurrent Apple heeft vorige maand zijn smartphone-advertentienetwerk iAd onthuld.

Onder druk

Nokia staat onder grote druk om met een succesvolle smartphone te komen. Het bedrijf is wereldwijd overigens nog altijd de grootste telefoonleverancier, gevolgd door Blackberry-maker RIM. Apple komt op de derde plaats, maar heeft wel een voorsprong wat betreft smartphones - en voert de markt aan qua image.

Symbian 3 moet Nokia vooruit helpen, maar de ontwikkeling daarvan verloopt niet zonder horten en stoten. De komende versie 3 is uitgesteld naar de tweede helft van het jaar. Naar verluidt komt het bedrijf dan ook met een tegenhanger voor Apple's tablet de iPad. Nokia heeft al wel de N8-smartphone getoond, met daarop de nieuwe Symbian-versie. Een uitgelekt prototype van de N8 is besproken - en afgekraakt - door een Russiche gadgetsite.

Juridische strijd

Ondertussen bestrijdt Nokia zijn concurrent Apple ook met andere middelen. De twee bedrijven zijn verwikkeld in diverse wederzijdse aanklachten wegens patentenschending. Nokia heeft begin deze week aan het salvo rechtszaken een aanklacht toegevoegd om patentschending door de iPad.