Ceo Stephen Elop zegt "er toenemend vertrouwen in te hebben" dat zijn bedrijf dit jaar nog de eerste toestellen met Windows Phone uitbrengt. “We hebben onze strategie omgegooid en concentreren ons nu op het brengen van resultaat.” De topman, afkomstig van Microsoft, zei dit op de Nokia Connection-bijeenkomst in Singapore.

Exit Symbian en MeeGo

Hij benadrukte daar ook weer dat Nokia intern al toestellen heeft waar Microsofts mobiele besturingssysteem op draait. In februari heeft het Finse bedrijf besloten, onder leiding van de kersverse ceo, om over te stappen op Windows Phone. Het eigen Symbian en het samen met Intel ontwikkelde MeeGo hebben niet langer de toekomst.

Van laatstgenoemde brengt Nokia toch nog wel één smartphone op de markt: de net onthulde N9. Ook Symbian is niet gelijk afgeschreven: daarvan komen ook nog diverse telefoons uit. De ondersteuning op Symbian loopt tot 2016, zij het via een externe partij. Komende maand komt er eerst een update uit: Symbian Anna. Elop toonde die software in Singapore op een N8-toestel, meldt techblog AllThingsD.

Concept

Tot op heden heeft de telefoonmaker alleen maar conceptontwerpen voor Windows Phone laten zien. Die twee modellen (in verschillende kleuren) tonen “wat de Nokia-Microsoft samenwerking kan opleveren”, aldus de Finse firma. Het is nog onbekend wat de hoe de eerste Nokia-toestellen met het Microsoft-platform eruit gaan zien, ook naar de technische specificaties is het nog gissen.