De Amerikaanse internationale handelscommissie bekeek gisteren de bewijzen die Apple heeft overlegd om het importverbod af te dwingen en oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat er patenten geschonden worden. Dat is overigens nog maar een eerste advies van de ambtenaren aan de rechter, die namens de commissie een uitspraak in de zaak moet doen.

Die uitspraak wordt in februari verwacht. De zaak is een van de vele patentzaken die op dit moment spelen. Nokia heeft ook al beschuldigingen van patentschending ingediend tegen Apple en Apple heeft zaken lopen tegen HTC over Android. Microsoft heeft weer een zaak tegen Motorola. En Motorola neemt het op tegen Apple.

Geen importverbod

De rechter hoeft het advies van de ambtenaren niet te volgen. Mocht hij wel inbreuk zien op de patenten van Apple, kan de rechter de import van bepaalde telefoons van Nokia verbieden, zoals Apple heeft gevraagd.

Ook dat zal geen definitief oordeel zijn, want de uitspraak van de rechter wordt vervolgens nog gewogen door een zes man sterke afvaardiging van de ITC. Die commissie moet in juni met een beslissing komen, zo schrijft Bloomberg.