Nokia heeft in de laatste vijf kwartalen liefst 2,1 miljard euro verbrand in de strijd aan te blijven halen bij de ontwikkelingen in de smartphonemarkt. De Finse telefoonmaker heeft cash een bedrag van 4,9 miljard euro. Persbureau Reuters heeft dertig financieel analisten gevraagd naar hun opinie over de positie van Nokia en dat ziet er niet best uit.

Verwacht wordt dat Nokia in het komende jaar nog eens twee miljard euro verbrandt, waardoor de bodem van de kas akelig snel in zicht komt. De pessimisten onder die analisten denken zelfs dat het harder zal gaan met de uitgaande cashflow, waardoor Nokia over een jaar zijn stijgende kosten op de leningen niet meer kan betalen.

In 2007 nog 10 miljard euro

Nokia had in 2007 nog 10 miljard euro achter de hand. Dat is dus hard teruggelopen. Het bedrijf heeft twee leningen uitstaan die binnenkort aflopen en dan moeten worden terugbetaald. Een van die leningen, van 1,25 miljard euro, loopt over twee jaar af. Die leningen staan, net als obligaties, genoteerd aan de beurs en hebben al het predicaat 'junk' gekregen.

Nokia zegt in een reactie dat het op het punt staat een belangrijk plan tot uitvoer te brengen dat in ieder geval de kosten omlaag moet brengen en de cashflow moet versterken. Maar volgens de analisten zit Nokia in een neerwaartse spiraal die niet makkelijk om te keren valt. De Lumia-smartphoneserie kwam daarvoor te laat, en is niet sterk genoeg.

Microsoft als reddende engel

Niettemin verwacht een belangrijk deel van de analisten dat Nokia volgend jaar toch nog een 46 miljoen Windows Phone-toestellen weet te verkopen. Mocht dat niettemin geen soelaas bieden voor Nokia, wordt verwacht dat Microsoft als reddende engel zal reageren.