Anssi Vanjoki, commercieel topman van Nokia, ziet geen hoopvolle toekomst voor Wimax. "Het is een klassiek voorbeeld van twee botsende standaarden met uiteindelijk één winnaar en de ander als verliezer. Betamax heeft het in de jaren tachtig ook lang volgehouden, maar VHS was dominant. Ik zie hier precies hetzelfde gebeuren", zei Vanjoki deze week bij een productlancering in San Fransisco. "Het is mijn voorspelling dat rond er 2015 een LTE-netwerk is in alle belangrijke plekken van de wereld. Dat netwerk zal ons voldoende capaciteit en dekking geven." WiMax is dan de grote verliezer, voorspelt Vanjoki.

N810

Nokia was ooit een van de bekendste voorstanders van Wimax. 's Werelds grootste maker van mobieltjes is zelfs een van oprichters van het Wimax Forum, dat de technologie als standaard probeert aan te moedigen. In 2004 verlieten de Finnen tijdelijk het forum, om later weer aan te schuiven. Vorig jaar lanceerde Nokia een Wimax-toestel - de N810 - om het afgelopen januari weer uit de winkel te halen.

Zowel LTE als Wimax beloven draadloze datasnelheden van meer dan 100 megabit per seconde. Voordeel van Wimax is dat het signaal van de antenne over lange afstanden verspreid kan worden, tot wel 50 kilometer. Voordeel van LTE is dat het met een upgrade gebruik kan maken van bestaande telefonieantennemasten.

Intel

Volgens Intel, een van de vooraanstaande supporters van Wimax, is de strijd tussen de twee technologieën nog lang niet beslist. "Wij denken dat Wimax een blijvertje is. De Wimax-netwerken bereiken nu al 400 miljoen mensen, en dat getal zal volgend jaar verdubbeld zijn", aldus een woordvoerder van Intel tegen de Financial Times. Om Wimax een oppepper te geven heeft netwerkaanbieder Clearwire samen net Cisco een gratis Wimax-netwerk aangelegd in ict-'hoofdstad' Silicon Valley.