Voor het ontwerp van de nieuwe Nokia 5800 Xpress Music heeft de telefoongigant duidelijk bij Apple gespiekt. De voorzijde van het apparaat wordt bijna volledig ingenomen door de display. Daar houden de overeenkomsten echter op.

De Nokia 5800 Xpress Music wordt met een stylus geleverd en gebruikt een volledig ander besturingssysteem dan de aangepaste versie van OS X die de iPhone gebruikt. Nokia gebruikt de Symbian's Series 60 software gebruikt, waarbij de interface op een aantal punten is aangepast.

Het bedrijf, dat eerder dit jaar Symbian kocht, is van plan om op korte termijn een SDK uit te brengen voor het OS, zegt Jo Harlow, senior vice president of marketing bij Nokia: "We willen van een gebruikersinterface een menseninterface maken!"

Snel toegang tot alles

De nieuwe interface beloof snelle toegang tot informatie, bijvoorbeeld via een speciale 'contactbalk' op het startscherm. Daarnaast kan het adresboek worden gelinkt met sociale netwerken, zodat nieuwe informatie automatisch wordt bijgewerkt. Een dropdown mediabalk biedt vanaf het startscherm toegang tot muziek, foto's video en internet.

In tegenstelling tot de iPhone, ondersteunt de Nokia 5800 ook Flash. Harlow gaf tijdens de presentatie van het toestel een duidelijke speldenprik aan Apple met de opmerking: "Ik weet dat er mensen zijn die dachten dat Flash niet belangrijk was op een mobiel apparaat."

Softwarematig typen

De 5800 beschikt net als de iPhone over een toestenbord dat op het aanraakscherm wordt getoond. Het grote voordeel van het toetsenbord van de 5800 is volgens Harlow echter dat het bediend kan worden met een vingernagel of zelfs een plectrum van een gitaar. Dit voorkomt frustraties zoals bij de iPhone, waarbij gebruikers met grote vingers vaak tegelijk meerdere 'toetsen' indrukken. Ook biedt het toestel handschriftherkenning voor 60 talen.

Muziek zonder limiet

De ingebouwde surround-sound speakers bieden meer volume dan andere beschikbare telefoons, hetgeen voor de 5800 geen overbodige luxe is. De telefoon is namelijk het toestel waarmee Nokia haar 'Comes with Music'-model introduceert, een abonnement waarbij gebruikers ongelimiteerd toegang hebben tot online muziek.

Voor Jonathan Arber, senior analist bij IDC, is het nog onduidelijk wat Nokia met de dienst wil bereiken. Hoewel het lijkt alsof de firma met deze dienst de markt voor muziekdownloads wil openbreken, ziet Arber de gratis muziek vooral als een manier om de telefoon aantrekkelijker te maken voor consumenten.

Laag geprijsd

Aan de prijs zal het in ieder geval niet liggen. Nokia houdt het toestel bewust goedkoop om de concurrentie met andere touchscreen-telefoons aan te kunnen. De 5800 kost 279 euro zonder abonnement.