Er is bij de ondergrondse metrotunnel onder het centrum van Amsterdam niet gekozen voor WiFi. Dit vanwege het ontbreken van een investeerder. Om toch te kunnen blijven internetten komen er daarom zogenaamde 'leaky cables', oftewel lekkende kabels, een communicatiesysteem dat al langer gebruikt wordt in de mijnindustrie.

Het systeem werkt met behulp van een coaxkabel. Deze kan fungeren als antenne en dus radiosignalen zenden en ontvangen door middel van 'gaatjes' in het omhulsel. Daarnaast zijn om de zoveel meter versterkers nodig om het signaal te verspreiden.

Diagram van een 'leaky feeder'-kabel:

"Normaal gesproken zit het omhulsel er bewust omheen om het TV signaal te beschermen. In ons geval gebruiken we dit om bewust het signaal uit te zenden, zodat reizigers gebruik kunnen maken van LTE voor 4G", legt Roelf Post, verantwoordelijk voor ICT/Telecom bij de Dienst Metro, uit.

In de huidige metrostations zitten overal aan het begin van de tunnels UMTS antennes voor het gebruik van 3G. Bij de Noord/Zuidlijn kan dit niet vanwege de compacte tunnelbuizen. De metro's die daar doorheen razen zouden het signaal blokkeren. De lekkende kabels moeten voor de oplossing zorgen.

De auto is hét nieuwe connected device