Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, deed gisteren een oproep aan Apple om soepeler om te gaan met de toelating van nieuwe apps voor de iPhone en iPad. Volgens Stekelenburg kleven aan deze applicaties namelijk de nodige nadelen: Zo moet 30% van de opbrengsten aan Apple afgedragen worden, zou een applicatie veel minder flexibel zijn dan een website en kost het ontwikkelen van een site bovendien veel minder geld.

Alleen nog webapps

De NOS besloot daarom in april om nieuwe toepassingen en content alleen nog maar via het web aan te bieden. De publieke applicaties zijn nu niet meer te vinden in de app store en dat is volgens Stekelenburg echt een probleem voor de NOS, zo vertelt hij tegen nu.nl.

Ontoelaatbaar

Stekelenburg roept Apple daarom op om soepeler om te gaan met het toelaten van nieuwe apps door bijvoorbeeld ook alleen snelkoppelingen naar hun mobiele websites toe te staan. Geen complete app dus maar een icoontje dat doorverwijst naar een website. Voor Apple is het echter ontoelaatbaar omdat het bedrijf op die manier de inhoud niet kan controleren, stelt de zegsman van het concern.

Stekelenburg van de NOS was niet direct bereikbaar voor toelichting op zijn verzoek aan Apple.