Moblin is oorspronkelijk gebaseerd op de Ubuntu-distributie, afgeleid van Debian. In juli vorig jaar is gekozen voor de Fedora-variant van distributeur Red Hat. Reden voor die overstap is het updatemechanisme RPM (Red Hat Package Manager). Concurrent Novell, eigenaar van Suse Linux, doet nu ook mee en sluit een overeenkomst met Intel. De twee bedrijven gaan het gebruik van Moblin door pc-producenten (oem's) en hardware-ontwerpers (odm's) aanmoedigen.

Eigen software

Daarnaast komt Novell met eigen software voor Moblin. Het is nog niet bekend wat dat inhoudt. Het persbericht vermeldt "een product gericht op de markt van oem's en odm's". Dat kunnen dus zowel aantrekkelijke applicaties voor gebruikers betreffen als het geavanceerde ontwikkelraamwerk van Suse. Die van oorsprong Duitse Linux-ontwikkelaar ondersteunt een groot aantal verschillende hardwareplatformen (processorarchitecturen), mede dankzij zijn Build Service. Dat nieuwe systeem is ook bruikbaar voor andere Linux-uitvoeringen, zoals Fedora.

Novell draagt sinds eind vorig jaar aan bij Moblin. Het bedrijf claimt belangrijke functies aan het besturingssysteem te hebben gegeven, waaronder technologie voor de grafische interface, de e-mailapplicatie en software voor mediabeheer. Novell breidt de Moblin-medewerking nu flink uit door het pact met Intel. Die chipproducent heeft de ontwikkeling van zijn Linux-variant voor netbooks onlangs uit handen gegeven. De leveranciersonafhankelijke Linux Foundation beheert Moblin nu.

Novell-directeur Guy Lunardi zegt dat de desktopinterface van Moblin 2.0 en de meegeleverde applicaties nog niet zijn vastgelegd. Hij zegt dat het Mobilin-product van Novell een compleet pakket is voor hardwareleveranciers om het besturingssysteem onder een eigen merk te kunnen voeren.

Atom en Windows

Intel is in juli 2007 begonnen aan het Moblin-project. Versie 1.0 van dat aangepaste besturingssysteem is in april vorig jaar op de markt gekomen. Dat viel mooi samen met de lancering van Intels zeer energiezuinige Atom-processors, voor netbooks. Inmiddels gebruikt het merendeel van die mini-laptops Atom-chips, met daarop Windows XP (Home).

Linux lijkt uitgespeeld. Diverse pc-producenten kijken echter naar de netbookmogelijkheden van het op Linux gebaseerde smartphoneplatform Android. Aan de hardwarekant wil chipontwerper ARM, van de gelijknamige energiezuinige processors, ook meedoen. Het komt met een nieuw ontwerp. Ondertussen ziet AMD geen rol voor zichzelf in deze groeimarkt.