De NS is bezig met contractbesprekingen met alle telecomaanbieders, die last hebben van de vaak storende constructies van de overkapte stations. Nu hebben KPN, en de andere aanbieders, antennes op het dak van de kapconstructies, maar er moet een antenneconstructie binnen die overkapping komen.

De NS is momenteel in bespreking met de telecomaanbieders om daar contractuele afspraken over te maken, zegt woordvoerder Kees Rutten namens NS. Rutten zegt dat NS in ieder geval heeft gezorgd voor wifi-dekking op de vier grote stations om bezoekers met mobiel internet een terugvaloptie te geven als 3G niet goed werkt. De verbetering van de 3G-dekking in de bewuste stations moet eind dit jaar of begin volgend jaar tot stand zijn gebracht, verwacht Rutten.

Utrecht CS en Amsterdam CS

Het gaat daarbij niet om bekende pijnpunten als station Utrecht CS of Amsterdam CS, zegt Rutten. “Het gaat om alle stations in Nederland waar de telecomaanbieders hun antenne op het station hebben staan en moeite hebben om het signaal sterk genoeg in het station en de perrons zelf te krijgen", zegt hij. Dat geldt dus voor stations in het hele land, maar Rutten kon niet direct aangegeven hoeveel dat er precies zijn.

Eerdere berichtgeving bij De Telegraaf over strubbelingen tussen KPN en NS waarbij de laatste een oplossing zou blokkeren, berust niet op de feiten, schrijft minister Schultz aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van het PvdA-kamerlid Monasch. De minister bevestigt dat partijen met elkaar in gesprek zijn om de 3G-verbindingen te verbeteren.

Update 15.51: KPN bevestigt de gesprekken met NS. "Normaal gesproken is er bij dit soort grote gebouwen naast een 3G-outdoornetwerk ook een 3G-indoornetwerk aanwezig", zegt woordvoerder Renske Algra. "KPN wil graag de kwaliteit van de 3G-indoordekking verder verbeteren. Voorlopig is het handig als reizigers hun telefoontoestel in ‘dual mode’ zetten op stations, waardoor zij zowel op het 2G als op het 3G netwerk kunnen bellen, met een goede ontvangst."